Reumatologija

Reumatologija je gornja grana internog odeljenja i služi za dijagnostiku i lečenje reumatskih oboljenja. Sve dijagnoze i tretmane na Klinici za reumatologiju Liv Hospital uspešno sprovode iskusni i iskusni lekari. U lečenju reumatskih bolesti potrebne su i endokrinologija, fizikalna terapija, ortopedija, neurologija i poliklinika protiv bolova.
Reumatske bolesti su bolest zglobova i okolnih mekih tkiva, odnosno tkiva kao što su mišići, tetive, ligamenti i vlakna. Pronađeni su akutni / hronični i neinflamatorni tipovi. Rana dijagnoza i lečenje su veoma važni jer bolest utiče na pokretnu funkciju osobe i bol narušava kvalitet života.
“Degenerativna bolest zglobova”, nazvana kalcifikacija, je zapaljena i uzrokovana je erozijom hrskavice koja je povezana sa starenjem. Inflamatorni reumatizmi su teži i generalno pogađaju celo telo. Dolazi do poremećaja u imunološkom sistemu i svi organi utiču na sva vezivna tkiva.
Uobičajene reumatske bolesti
Fibromialgija / reumatizam mekih tkiva Kalcifikacija / osteoartritis
Reumatoidni artritis
Ankilozni spondilitis
Bolovi u struku i vratu
GihtLupus / sistemski eritematozni lupus Sjogrenova bolest
Skleroderma / primarna sistemska skleroza / primarna sistemska skleroza / bolest primarne sistemske skleroze Mediotikrobi F pondilartropatije / reaktivni artritis
Sarkoidoza
Pitanja o reumatizmu
Kod nas su reumatska oboljenja prilično česta. Mišići, kosti, zglobovi i tkiva i organi nalik kičmi, posebno zglobovi, su zahvaćeni bolešću. Reumatizam može biti opasan po život jer može pratiti kardiovaskularni sistem bez ikakvih simptoma.
Specijalista za reumatologiju Liv Hospital dr Senol Kobak, reumatizam govori o radoznalosti.
1. Šta je reumatizam? Mišićno-skeletni sistem prvenstveno drži; međutim, to je hronična bolest koja može zahvatiti i mnoge unutrašnje organe.
2. Ko su zahvaćeni reumatskim oboljenjima? Reumatske bolesti se mogu videti u bilo kom uzrastu, uključujući i detinjstvo. Degenerativna reumatska oboljenja mogu se videti i kod starijih osoba, kao i kod mladih muškaraca ili žena u reproduktivnom dobu.
3. Postoji li genetska tranzicija? Mnoge reumatske bolesti mogu biti genetske. U prisustvu određenih gena, podložnost bolesti je povećana i bolest je teža.
4. Šta uzrokuje simptome reumatskih bolesti? Reumatske bolesti se mogu manifestovati veoma širokim i različitim nalazima. Iako je bol u prvom planu, ovo je jedini vidljivi deo ledenog brega. Generalno, u zglobovima su prisutni bol, otok, ograničenje pokreta i jutarnja ukočenost.
5. Na koje se pritužbe pacijenti obraćaju? Bol je najvažnija pritužba koja dovodi pacijenta kod doktora. Reumatsku bolest treba razmotriti u prisustvu bolova u struku, leđima i vratu kod mladića sa jutarnjom ukočenošću. Žene mladih / srednjih godina takođe mogu osetiti bol, otok i jutarnju ukočenost u malim zglobovima. Pored toga, vidljivi su suvoća u ustima i očima, osip na koži, afte u ustima i genitalijama, šaka ili prsti, izbeljivanje, žutilo i modrice, ukočenost kože, gubitak kose, bolovi u mišićima i slabost, ponavljajuća groznica, napadi bola u stomaku i/ili grudima.
Reumatoidni artritis
Reumatoidni artritis (RA) je hronična inflamatorna reumatska bolest, koja obično može da drži male zglobove šaka i stopala (ručni zglob, MCP, PIF). RA je jedna od najčešćih (jedna od 100) reumatskih bolesti u populaciji. Češće je kod žena. Međutim, stopa incidencije žena i muškaraca je jednaka u starijoj starosnoj grupi.
Iako je uzrok nepoznat, poznato je da je kod osoba sa genetskom predispozicijom, zbog nekih faktora sredine, uzrokovana poremećajem regulacije u imunom sistemu. Među agensima koji pokreću i izazivaju bolest mogu se naći različite bakterijske i/ili virusne infekcije. Poznato je da osobe sa genetskim poreklom (oni sa zajedničkim epitopom) imaju veću verovatnoću da razviju bolest.
Simptomi Najvažnije pritužbe pacijenata sa RA uključuju bol i otok u zglobovima, jutarnju ukočenost i ograničenje pokreta koje traje više od jednog sata. Pored toga, uključeni su i umor, gubitak apetita, umor, kao što su konstitucijski simptomi. Bolest je najčešće obolela šaka i stopala, mali zglobovi kolena, lakta, ramena, kuka, skočni zglob, kao i vratna kičma. Međutim, to ne treba zaboraviti; Kod RA, zahvaćenost zglobova je samo vidljivi deo ledenog brega.
RA je sistemska bolest i može uključivati i unutrašnje organe opasne po život (pluća, srce, oko). Neki pacijenti se žale na zahvaćenost unutrašnjih organa, bez prethodnog zahvata. Suv kašalj, kratak dah od napora, što ukazuje na zahvaćenost pluća; Simptomi kao što su palpitacije, bol u grudima mogu ukazivati na zahvaćenost srca. Neki pacijenti takođe mogu imati osip na koži i čireve koji ukazuju na potkožne čvorove (RA nodule) i/ili vaskulitis RA.
Dijagnoza
Najvažniji faktori u dijagnozi RA su anamneza pacijenta i nalazi fizikalnog pregleda (sistemski i lokomotorni sistem). Pored toga, neki laboratorijski, serološki i radiološki pregledi pomažu u postavljanju dijagnoze. Laboratorijski testovi mogu pokazati povišen nivo upale (CRP i sedimentacija). Ispituju se serološki testovi, reumatoidni faktor i anti-CCP antitela. Reumatoidni faktor (RF) nije specifičan za RA, ali se može pozitivno otkriti i kod drugih bolesti (hronične infekcije, bruceloza, druge bolesti vezivnog tkiva). Međutim, anti-CCP antitela su specifičnija za RA i mogu se videti kod 80-90 procenata pacijenata. U radiološkim pregledima često se uklanjaju rendgenski snimci i/ili magnetna rezonanca zglobova šaka i stopala i otkrivaju se promene kostiju, kontrakcija i oštećenja zglobova. RA je bolest koja može izazvati deformaciju zglobova i invaliditet.
Liječenje
Deformacije se mogu razviti u zglobovima, posebno kod pacijenata u uznapredovalom stadijumu koji se ne leče. To može dovesti do invaliditeta pacijenata i niskog kvaliteta života. Zbog toga je rana dijagnoza i lečenje veoma važni u RA. Sa ranim lečenjem, progresija bolesti se može zaustaviti. Moguć je razvoj deformacija i prevencija zahvatanja organa opasnog po život. U lečenju RA koriste se osnovni lekovi. Ovi lekovi sprečavaju bolove i tegobe u zglobovima, sprečavaju radiološko napredovanje i poboljšavaju kvalitet života.
Poslednjih godina, ciljane terapije i biološki lekovi su među novim opcijama lečenja za lečenje RA. Kao rezultat toga, RA je hronična, inflamatorna reumatska bolest koja može izazvati zahvatanje unutrašnjih organa, kao i deformacije u zglobovima. Dakle, rana dijagnoza, rano upućivanje pacijenata reumatologu u najranijoj mogućoj fazi, rano lečenje mogu sprečiti napredovanje bolesti, a ponekad i spasonosne.