Ginekološka onkologija

Robotske i laparoskopske operacije, koje predstavljaju najsavremeniju tehnologiju, koriste se u liječenju ginekoloških bolesti u bolnici Liv. Najefikasnija i najrasprostranjenija upotreba robotske hirurgije je područje ginekološke onkologije. Uspješno se primjenjuje u operacijama raka grlića materice i endometrijuma.

Rak grlića materice je bolest koja se može spriječiti. U tu svrhu, HPV vakcinacija, skrining papa brisa i najprikladniji tretmani se izvode veoma uspje[no u klinici za ginekološku onkologiju Liv bolnice. Obezbjeđujući međunarodne visoke standarde najboljih medicinskih ustanova u svijetu, obavljaju uspješne operacije sa odličnim rezultatima kod raka endometrijuma i jajnika.
U bolnici Liv, ako je pacijentu dijagnostikovan rak, odluku o neophodnom tretmanu donosi “Tumor Council”, koji se sastoji od različitih medicinskih jedinica. Hirurška intervencija ili hemoterapija i radioterapija se obavljaju u skladu sa odlukom done[enom od strane ovog savjeta.

Robotska hirurgija sa jednim portom:

Ginekološke operacije sa jednim rezom i bez formiranja ožiljaka

Robotska hirurgija sa jednim rezom, omogućava ginekološku operaciju koja se izvodi bez stvaranja ožiljaka prolaskom kroz pupak. Budući da se operacija izvodi na taj način, mjesto reza nije vidljivo na abdominalnom zidu, pa se postiže savršen estetski efekat.
Kod ove operacije, unutar pupčanika, nalazi se aparat koji se zove port. Ovaj port sadrži sistem koji omogućava prolaz jedne kamere i dva odvojena instrumenta. Cijele ručke koje se koriste su pričvršćene za robota i pod kontrolom hirurga. Postupak se uspješno izvodi.
Robotska hirurgija sa jednim portom se može izvesti bilo kojim segmentom abdomena. Međutim, najbolji estetski rezultat se dobija kada se koristi pupak. Zbog toga se može koristiti kod bolesti koje mogu zahtijevati hirurško uklanjanje mioma, probleme jajnika i nekih ranih stadijuma ginekoloških vrsta raka.
Ginekološke operacije su postale hirurške procedure budućnosti, uz robotsku hirurgiju sa jednim rezom. To su minimalno invazivne procedure zato što se u operaciji, umjesto tri do četiri reza, pravi samo jedan rez. Sa napredovanjem ove tehnike, mnoge operacije će se obavljati na ovaj način u bliskoj budućnosti.

Bolesti koje se tretiraju

Rak grlića materice

Rak grlića materice je među deset najčešćih vrsta raka u našoj zemlji. Smatra se da se svake godine dijagnostikuje 1300 – 1500 novih slučajeva. Međutim, 60% slučajeva se dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi bez davanja odgovora na liječenje. Smatra se da će se učestalost raka grlića materice svakodnevno povećavati postojećim sociokulturnim promjenama, i to će stvoriti mnogo veću prijetnju za našu zemlju u narednim godinama. Rak grlića materice je kod mnogih žena otkriven u ranim fazama, prije pojave kancerogenih oboljenja kao posljedica skrininga papa brisa grlića materice, te se na taj način smanjivala smrtnost žena zbog raka grlića materice.

Rak jajnika

Rak jajnika je takođe među prvih deset najčešćih vrsta raka kod žena. Kao i u cijelom svetu, u našoj zemlji najmanje tri četvrtine pacijenata dijagnostikuje rak u naprednim stadijumima i nažalost ovi kanceri, u ovim fazama, su smrtonosni u najmanje 80 procenata. “Zlatni standard” kod pacijenata koji boluju od raka jajnika nije da se ostavi vidljiv tumor prilikom prveoperacije. Stopa obavljanja uspješne operacije, na način da ne ostavlja nikakav vidljivi tumor, u klinici za ginekološku onkologiju Liv bolnice je 93 posto. Ova stopa je 60 procenata u nekim centrima u Evropi i 11 procenata u Kanadi. Tumorski kanceri raka se takođe široko i nesvesno koriste na žalost širom zemlje za moguće rano otkrivanje raka jajnika. Još uvijek nije poznata efikasna metoda skrininga raka jajnika.

Rak endometrijuma (Intrauterina membrana)

Još jedan rasprostranjen oblik raka reproduktivnog sistema kod žena je rak endometrijuma, odnosno rak intrauterine membrane. Najčešći oblik raka ženskog reproduktivnog sistema kod žena u zapadnim zemljama je rak endometrijuma, a među 10 najčešćih vrsta raka u našoj zemlji. Obično se može javiti prateći rak dojke, jajnika ili debelog crijeva. Iako ne postoji program skrininga, većina slučajeva se dijagnostikuje u ranoj fazi zbog pojave krvarenja. Stoga, rak endometrijuma treba imati na umu u slučajevima postmenopauzalnog vaginalnog krvarenja, i treba ga ispitati.

Ostale vrste raka ženskog reproduktivnog sistema

Rak spoljašnjeg ženskog reproduktivnog sistema (vulva i vagina) i posebne vrste raka ženskog reproduktivnog sistema tretiraju se prema međunarodnim standardima u klinici za ginekološku onkologiju Liv bolnice.

Cetinjski Put 36 Podgorica 81000 Crna Gora

Pozovite nas Odmah

Pozovite nas Odmah

+382-68-500-075

Pošaljite nam e-mail

Pošaljite nam e-mail

podgorica@livhospital.me