Učestalost raka prostate se povećava iz dana u dan

Metode tehnološke dijagnostike, kao što je metoda fuzijske biopsije prostate, veoma su efikasne u tretmanu liječenja. U prošlosti, biopsija prostate se radila uzimanjem uzorka tkiva “na slijepo”. Međutim, zahvaljujući metodi fuzijske biopsije prostate, samo se sumnjiva tkiva detektovana putem MR uzimaju za biopsiju. Na ovaj način, ljekari mogu da postave pouzdaniju dijagnozu i efikasnije planiraju tretman.

Danas je dijagnostička efikasnost standardne dijagnostičke metode prostate ograničena. U metodi poređenja serija biopsije sa serijom autopsija, dijagnoza je 50%. Iz tog razloga, kod jednog od tri pacijenta treba ponoviti biopsiju za pet godina od prve biopsije, a procenat otkrivanja tumora kreće se od 13% do 41% kod ovih pacijenata. Da bi se prevazišli ovakvi problemi, preporučuju se biopsije sa dodatnim uzorkovanjem. Međutim, rizik od pogrešne dijagnoze tumora kod ove metode je visok, kao i rizik od nepotrebnih tretmana.

MR-TRUS Fusion Biopsija, ciljno-specifična metoda biopsije koju koristi Liv bolnica, predstavlja jedan je od najvažnijih i najnovijih razvoja u ovoj oblasti. Osnovni koncept MR / TRUS fuzione tehnologije je da se koriste obe metode snimanja, čime se kombinuju prednosti MR sa prednostima ultrazvučnog snimanja u realnom vremenu.

Kako se izvodi?

Prvo, MR snimanje se izvodi da bi se odredila lokacija tumora i veličina prostate. Zatim se ove informacije šalju elektronskim putem na biopsiju. Metoda varira od uređaja do uređaja, ali se u osnovi izvodi 3D ultrazvučni pregled i ovi podaci se kombinuju sa MR skrining podacima. U toku biopsije korišćeni su usklađeni MR i ultrazvučni pregledi za vođenje igle.

Koje su prednosti ove metode?

U prošlosti, biopsija prostate se radila uzimanjem uzorka tkiva “na slijepo”. Međutim, zahvaljujući ovoj metodi, biopsija se vrši nakon otkrivanja lezija. Ovaj metod povećava vjerovatnoću detekcije lezija koje se ne mogu detektovati slijepom biopsijom, čime se sprječava kašnjenje u liječenju.

Cetinjski Put 36 Podgorica 81000 Crna Gora

Pozovite nas Odmah

Pozovite nas Odmah

+382-68-500-075

Pošaljite nam e-mail

Pošaljite nam e-mail

podgorica@livhospital.me