3-dimenzionalna brahiterapija: Ciljano fokusirano efikasno zračenje u liječenju raka – brahiterapija

Ovaj tretman se sprovodi dovođenjem radioaktivnih izvora / izvora zračenja blizu tumora. Često se uspješno koristi u liječenju ginekoloških tipova raka (rak materice, grlića materice i vagine), raka pluća i raka kože. Danas se brahiterapija može primijeniti u 3 dimenzije uz primjenu slikovnih metoda zasnovanih na anatomiji presjeka kao što je kompjuterizovana tomografija i magnetna rezonanca. Dok širenjem trodimenzionalne brahiterapije povećava nivo uspjeha, smanjuju se neželjeni efekti.

Brahiterapija se izvodi posredstvom tri metode opisane u nastavku:

1 – Intrakavitarna brahiterapija: Nanosi se aplikatorima u prirodne šupljine pacijenta (materica, cervikalna, bronhija itd.).
2 – Intersticijalna brahiterapija: Može se primjenjivati aplikatorima postavljenim unutar tkiva pacijenta ili uz pomoć radioaktivnih izvora koji se daju preko igala, a može se napraviti i trajnom impregnacijom radioaktivnih izvora unutar tkiva (trajna uLDR prostate) brahiterapija).
3 – Kontaktna brahiterapija: Izvor radioaktivnog izvora / zračenja se primjenjuje na spoljašnja tkiva ili se primjenjuje u vrijeme uklanjanja drugih organa tokom operacije, kao kod površne intraoperativne radioterapije (IORT).

Trodimenzionalna brahiterapija kod ginekoloških tumora

U liječenju ginekoloških tumora koje obavljaju ljekari iz raznih disciplina, brahiterapija ima važnu funkciju i sprovodi se dovođenjem radioaktivnih izvora u okolinu koja se zrači. Najčešća upotreba brahiterapije u svijetu je kod ginekoloških karcinoma. Brahiterapija se koristi nakon operacije u slučaju raka materice (endometrijum), raka grlića materice i raka vagine ili u slučaju da pacijenti nisu pogodni za operaciju, primjenjuju se kao jednostavna terapijska metoda uz spoljašnje zračenje.

Poslednjih godina, aplikacije brahiterapije su se razvile iz 2-dimenzionalnih metoda prema trodimenzionalnim metodama. Na osnovu podataka dobijenih od kompjuterizovane tomografije i MR uređaja, trodimenzionalne aplikacije brahiterapije daju veliki doprinos uspješnom liječenju ginekoloških karcinoma i omogućavaju odgovarajuću zaštitu okolnih tkiva (bešike, rektuma, sigmoida itd.). Ovo daje šansu da se završi tretman sa manje neželjenih efekata.

Brahiterapija kože (po Leipzig aplikatoru)

Brahiterapija se uspješno primjenjuje u liječenju rane faze skvamoznih i bazalnih ćelija kože sa pravilnom dubinom i površinom. Kozmetička oštećenja nastala operacijom tumora koji se razvijaju posebno oko lica obično su manje vidljivi ako se primjenjuje brahiterapija umjesto operativnih metoda. Pacijenti koji pate od rane faze razvoja raka kože na licu mogu se liječiti brahiterapijom ako je odobren od strane plastičnog hirurga.

3-dimenzionalna brahiterapija u raku pluća (bronhija)

U slučaju pacijenata kod kojih se ne mogu primijeniti metode vanjskog zračenja u radioterapiji karcinoma pluća, brahiterapija se može izvesti kroz cijevi koje se postavljaju unutar glavnih disajnih puteva uz pomoć tima za bolesti grudi.

Tipovi aplikatora

Da bi se radioaktivni izvor u blizini područja pacijenta ozračio, mogu se koristiti određeni pomoćni instrumenti kao što su aplikatori. Iako se ovi aplikatori uglavnom ugrađuju bez ikakvog bola, ponekad može biti potrebno izvršiti anesteziju.